Dieta śródziemnomorska stała się dzieckiem plakatu zdrowego odżywiania w ciągu ostatnich 50 lat, a kraje na całym świecie włączyły ją do swoich wytycznych dotyczących zdrowia publicznego.
Spis Treści
Czy dieta śródziemnomorska jest zdrowa? Zdecydowanie tak.
Badania wykazały, że ma ona wiele korzyści dla zdrowia. Może pomóc w utracie wagi, obniżyć poziom cukru we krwi, zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych, takich jak wysokie ciśnienie krwi i cukrzyca typu 2 oraz poprawić stan zdrowia serca. Dodatkowo, została powiązana ze zmniejszonym ryzykiem rozwoju choroby Alzheimera u starszych osób.
Sprawdź Fatoslimin na odchudzanie
Nie oznacza to jednak, że wszyscy powinniśmy w pośpiechu zmieniać nasze nawyki żywieniowe, aby dopasować je do diety śródziemnomorskiej. Wszyscy pochodzimy z różnych kultur z naszymi tradycjami i preferencjami żywieniowymi.
Najważniejszym wnioskiem płynącym z diety śródziemnomorskiej jest to, aby jeść więcej prawdziwego jedzenia, więcej zdrowych tłuszczów i zmniejszyć spożycie wysoko przetworzonych węglowodanów, takich jak biały chleb.
Program Second Nature może pomóc Ci to osiągnąć, niezależnie od Twojego dziedzictwa kulturowego i preferencji żywieniowych. Możesz wypróbować Second Nature już dziś i wybrać, ile chcesz zapłacić za pierwsze 14 dni programu. Pierwszym krokiem jest wzięcie naszego .
W przeciwnym razie czytaj dalej, aby uzyskać więcej informacji na temat diety śródziemnomorskiej i jej dowodów naukowych.
Czym jest dieta śródziemnomorska?
Początki tego wzoru diety leżą w krajach z regionu Morza Śródziemnego w południowej Europie i na wschodzie, takich jak Włochy, Hiszpania i Grecja, gdzie często dochodziło do zbieżności kultury, handlu i procesów rolniczych.
Chociaż nie ma oficjalnej definicji diety śródziemnomorskiej jako wzoru odżywiania, ponieważ wszystkie regiony mają unikalne kuchnie i spożycie różnych pokarmów i składników będzie się różnić, kilka krytycznych elementów diety pozostaje spójnych w całym regionie: wysokie spożycie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia (bogatej w tłuszcze jednonienasycone), świeże owoce, warzywa, soczewica i pełne ziarna oraz umiarkowane lub niskie spożycie ryb (bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3), nabiału, drobiu, czerwonego wina i czerwonego mięsa.
Tradycyjne kultury śródziemnomorskie charakteryzowały się również silnymi więzami społecznymi i wspólnotami. Jedzą posiłki z bliskimi przyjaciółmi lub rodziną, a jednocześnie włączają aktywność fizyczną i ruch do swoich codziennych zajęć.
Kluczowe punkty:
- Jak sama nazwa wskazuje, dieta śródziemnomorska wywodzi się z krajów regionu śródziemnomorskiego.
- Nie ma oficjalnej definicji diety śródziemnomorskiej.
- Kilka kluczowych elementów jest spójnych w całym regionie, takich jak wysokie spożycie owoców i warzyw, oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia oraz pełnych ziaren, z umiarkowaną ilością ryb, owoców morza, nabiału i mięsa.
- Historycznie, region ma kulturę silnych więzi społecznych i społeczności.
- Dlaczego więc stał się tak czczony przez dietetyków?
- Choć jej historia jest zakorzeniona w kulturach śródziemnomorskich sięgających wieków wstecz, po raz pierwszy zwróciła uwagę zachodnich naukowców zajmujących się żywieniem w latach 50. ubiegłego wieku dzięki pracy Ancela Keysa.
Keys był naukowcem czczonym za swoją pracę nad metabolizmem i opracowywaniem racji żywnościowych dla armii amerykańskiej podczas II wojny światowej. Po 1945 roku choroby serca w USA zaczęły się nasilać i wkrótce stały się pierwszą przyczyną śmierci w tym kraju.
Uwaga Keysa szybko zwróciła się w stronę basenu Morza Śródziemnego, gdy włoski kolega poinformował go, że kraje z tego regionu mają bardzo niską zapadalność na choroby serca.
Keys spędził poprzednie lata na analizowaniu diety, stanu zdrowia i poziomu cholesterolu w krajach śródziemnomorskich, USA, Japonii i Finlandii, co stało się słynnym badaniem Seven Countries Study.
Wyniki Keysa wspierały jego hipotezę, ponieważ kraje śródziemnomorskie wykazywały niższe wskaźniki chorób serca w porównaniu z krajami takimi jak Finlandia i USA.
Z kolei Japonia, pomimo bardzo odmiennej diety niż kraje śródziemnomorskie, wykazywała podobnie niskie wskaźniki chorób serca.
Dieta na serce
Key’s następnie opracował hipotezę „dieta-serce”, która sugeruje, że dieta wyższa w tłuszczach nienasyconych, takich jak te znajdujące się w oliwie z oliwek, orzechach i rybach, a niższa w tłuszczach nasyconych, takich jak te znajdujące się w maśle i śmietanie, obniży ryzyko chorób serca, ponieważ obniża poziom cholesterolu we krwi.
Promowana przez światowe instytucje, takie jak American Heart Association, hipoteza diety-serca była od tego czasu przedmiotem intensywnej debaty między naukowcami zajmującymi się żywieniem i zdrowiem. Mimo to, dieta w stylu śródziemnomorskim była promowana jako dieta zdrowa dla serca.
Miało to globalny wpływ na wytyczne dietetyczne. USA, Wielka Brytania, Kanada, Australia i Nowa Zelandia przyjęły wytyczne o niskiej zawartości tłuszczu, które doradzają ludziom, aby jeść diety bogate w węglowodany i niskie w tłuszczu.